به گزارش خبرنگار مهر، اگرچه حضور مهاجران سرزمینهای دور در مازندران ممنوع شده اما همچنان شاهد حضور آنان در استان هستیم و بازار کار استان را ناجوانمردانه تحت سلطه و سیطره خود را گرفته اند و حضور شمار زیاد اتباع افغان در مازندران که بنوعی به کارگران ارزان قیمت معروف هستند، بر بازار کار استادکاران و کارگران مازندران لطمه زده است و آنان را حاشیه نشین چهارراهها و معابر کرده است.
بیکاری کارگران حتی ماهر از یکسو، بیمه نبود آنان از سوی دیگر از جمله دغدغه های کارگران مازنی است که مشکلاتشان را دو چندان کرده است.
شیرعلی که کاشی کار است اکنون به دلیل کسادی بازار کار ساختمان سازی مجبور است هر روز سر چهار راه خیابانی در ساری بیاستد تا اینکه ببنید آیا برای کارگری انتخاب می شود. وی به خبرنگار مهر می گوید: بسیاری از روزها از صبح تا ظهر سر چهارراه علاف هستیم و ظهر با جیبهای خالی به منزل می روم و شرمنده همسر و دو فرزند دانش آموزم می شوم.
این کارگر مازندرانی بیان داشت: بسیاری از شبها دیرهنگام به خانه می روم و صبحگاه زود از منزل بیرون می آیم تا چشمم به چشم چشمان منتظر و نگران فرزندانم نیفتد.
حسین اسدی با اشاره به اینکه کارفرمایان تمایل زیادی دارند که از کارگر ارزان قیمت غیربومی استفاده کنند گفت: چندماه اجاره خانه مان به تعویق افتاده است و شرمنده زن و بچه هایمان هستیم.
وی که سالهاست در نوبت بیمه شدن است می گوید: بیکاری امانمان را بریده و برای بیمه شدن نیز هر روز بخشنامه جدیدی صادر می شود و دیگر امیدی به بیمه شدن نیز نداریم.
درحالیکه کارگران افاغنه بازار کار را در مازندران اشغال کرده اند که حضور و اقامت اتباع افغانی از نیمه دوم سال قبل در مازندران ممنوع شده است. بررسیهای نشان می دهد که دو گروه اتباع خارجی در استان وجود دارد، دسته اول به صورت غیرمجاز بوده و توسط نیروی انتظامی دستگیر میشوند وگروه دیگر کسانی هستند که مادران ایرانی دارند و می توانند در کشور زندگی کنند و طبق آمارها هم اکنون ۸۸۹ دانش آموز اتباع خارجی در مدارس مازندران تحصیل میکنند.
بیمه کارگران ساختمانی و ساماندهی نشدن آنان از جمله مسائلی است که به گفته مسئول کانون انجمن های کارگران مازندران با بیان اینکه مشکلات و مسائل بسیاری در اجرای بیمه کارگران ساختمانی بوجود آمده است، گفت: متاسفانه سازمان تامین اجتماعی از بیمه کردن ممانعت می کند.
سید هادی ساداتی با بیان اینکه تمام مشکلات بوجود آمده در قانون ۵ کارگران ساختمانی است، اظهارداشت: در سال های گذشته بخشی از حق بیمه کارگران ساختمانی از صدور پروانه ساختمانی و سهم مالیات بر ارزش افزوده شهرداری ها در نظر گرفته می شد.
وی با اشاره به اینکه در سال جاری حق بیمه کارگران ساختمانی ۱۵ درصد از صدور پروانه و ۵ درصد با مصوبه هیات دولت به سازمان تامین اجتماعی پرداخت شود، افزود: در سال جاری این سازمان مشکلاتی برای حق بیمه کارگران ساختمانی ایجاد کرده است و دفترچه های درمان آنها بدون ارائه کارت هوشمند مهارتی از سازمان فنی و حرفه ای تمدید نمی شود.
ساداتی با اعلام اینکه سال گذشته شاهد حوادث ناگوار کارگران ساختمانی بوده ایم، افزود: برخی از این حوادث منجر به فوت کارگران ساختمانی شده است و خانواده های آنها با مشکل مواجه شده اند و بسیاری از کارگران ساختمانی برای بیمه ثبت نام اما هنوز در انتظار بیمه شدن هستند.
انتقاد از دریافت آسان روادید کارگران اتباع خارجی در مازندران
ساداتی از سهل الوصول بودن دریافت روادید و مجوز کارگران اتباع خارجی در استان خبر داد و گفت: متاسفانه کارگران اتباع خارجی و افغانی با پرداخت اندک مجوز کار را دریافت می کنند اما کارگران استان با مشکل مواجه می شوند.
وی با اشاره به اینکه ۵۶ هزار کارگر ساختمانی در استان فعالیت می کنند، افزود: از این تعداد کارگر ساختمانی استان ۳۵ هزار کارگر بیمه هستند و در حال حاضر یکسری مشکلات برای آنها بوجود آمده که باید مرتفع شود.
درحال حاضر در بیشتر شهرهای مازندران، زمین و جایگاه مناسب برای استقرار کارگران وجود ندارد، درحالیکه به گفته علی بابایی، مدیرکل تعاون مازندران، تمام شهرداران استان موظف اند زمینی برای جایگاه و پناهگاه در حفظ و شان کارگران در میادین در شهرهای استان در نظر گیرند و قائم شهر بعنوان پایلوت انتخاب شده است.
وی با بیان اینکه ناامنی قرارداد موقت کاریکی از دغدغه های کارگران می باشد، تصریح کرد: ۱۳ هزار پرونده سال گذشته در ظرف ۲۰ روز مورد رسیدگی قرار گرفت.
اتباع غیرمجاز از چالشهای کارگری است
علی بابایی مدیرکل تعاون مازندران همچنین با اشاره به اینکه وجود اتباع غیرمجاز افغان از جمله چالشهای فراروی جامعه کارگری است یادآور شد: با کارفرماهایی که نسبت به کارگیری کارگران غیرمجاز اتباع بیگانه اقدام داشته باشند، برخورد می شود.
وی تصریح کرد: متاسفانه بیشتر این کارگران بیگانه غیرمجاز در مناطق مختلف بصورت پراکنده به چشم می خوردند که هماهنگی هایی از سوی مراجع ذیربط برای شناسایی و بازگرداندن آنان به وطن شان صورت گرفته است.
مدیرکل تعاون مازندران یادآور شد: برای کاهش حوادث کار، با تفاهمنامه صورت گرفته با نظام مهندسی دوره های آموزشی برای فراگیری مهارتهای لازم به کارگران را شروع کرده ایم تا از شمار حوادث بکاهیم.
مرگ 80 کارگر بر اثر حوادث کار
ناامنی و نابسامانی کارگران از یکسو اما حوادث کار از دیگر مسائلی است که کارگران مازندران را تهدید می کند و طبق اعلام پزشكي قانوني استان مازندران، در سال ۹۳ تعداد ۸۰ نفر بر اثر حوادث ناشی از كار در استان جان خود را از دست دادند(همگي مرد)، كه در مقايسه با مدت مشابه سال قبل یک درصد افزایش داشت و در سال گذشته به ترتیب شهرستان ساري با ۱۷ و نوشهر با ۱۰ فوتی بيشترين و شهرهاي بهشهر، سوادکوه، رامسر هر كدام با يك مورد فوتي كمترين موارد مرگ ناشي از حوادث كار را داشتند.
بر اساس اين گزارش در سال های متوالی عمده دلايل مرگ افراد در حوادث كار مربوط به سقوط از بلندي و پس از آن برق گرفتگی است به نحوي كه در سال و گذشته ۴۰ مورد مرگ هاي ناشي از حوادث كار به دليل سقوط از بلندي و ۱۸ مورد نيز برق گرفتگي است و خرداد و مرداد ماه هر کدام با ۱۳ و بهمن ماه با ۸ مورد بیشترین ماهی بود که در آن حادثه رخ داد و سن ۲۱الی ۴۰ سال با ۴۵ فوتی دارای بیشترین فوتی و کمترین آن مربوط به ماه های فروردین و شهریور هر کدام با دو (۲) فوتی است.
بر اساس آمارهای پزشکی قانونی، از این تعداد ذکر شده ۶۴ نفر متاهل و ما بقی مجرد هستند و تعداد شش (۶) نفر از فوت شدگان ناشی از حوادث کار دارای ملیت غیر ایرانی (افغان) هستند.
نظر شما